Verwarming

Pelletkachels: warmte uit houtkorrels

Een pelletkachel brandt op houtpellets: dat zijn geperste houtkorrels. Een pelletkachel verwarmt soms alleen de woonkamer, soms het hele huis. Er is nu een aantrekkelijke subsidie op pelletkachels.

Het gebruik van houtkorrels als brandstof is klimaatvriendelijk. Het leidt tot minder uitstoot van CO2 dan een hr-ketel op gas. Het grootste deel van de houtkorrels die in Nederland te koop zijn, is gemaakt van snoeihout of zaagsel van houtbedrijven. Pelletkachels zijn niet te vergelijken met open haarden en gewone houtkachels. Ze zijn veel zuiniger en schoner.

Voor het verwarmen van het hele huis is er een pelletkachel-cv te koop. Deze is net zoals een hr-ketel aangesloten op je radiatoren. Als je alle warmte uit houtkorrels wilt, kun je ook kiezen voor een biomassaketel voor verwarming én warm water.

 

Wilt u meer weten ? Neem contact met ons op via de knop Contact

Luchtverwarming

Met luchtverwarming is uw woning snel op temperatuur zodat de woning bij uw thuiskomst behaaglijk warm is. Begint de zon te schijnen? De temperatuur wordt snel aangepast, waardoor het niet te warm wordt in de woning. Dit in tegenstelling tot vloerverwarming. Vloerverwarming is een langzaam systeem waardoor het veel tijd nodig heeft om te stoppen met verwarmen. De woning wordt vervolgens snikheet.

Ook koelen en ventileren
Luchtverwarming is het enige systeem waarmee de woning, naast verwarmen, ook geventileerd en gekoeld kan worden. Koelen is vergelijkbaar met airco, alleen heeft u maar één systeem nodig voor het hele huis en geen systeem per ruimte.

Voordelen luchtverwarming:

- Snel op temperatuur
- Behaaglijk warm
- Eenvoudig uit te breiden met koeling (airco)
- Uit te breiden met warmtepomp. De warmtepomp is niet in elke situatie toe te passen. Vraag naar de mogelijkheden.
- Energiezuinig en stiller door de toepassing van de nieuwste ventilatie en regelingen
- Ideaal voor mensen met gevoelige luchtwegen door de toepassing van een filter (95% van de stof uit de lucht wordt gefilterd. Fijnstoffilter is ook mogelijk).
- Te combineren met een cv-ketel, stadsverwarming en een warmtepom
- Onopvallende roosters in uw vloer of wand in plaats van een radiator aan de muur 

Wij zijn dealer van de Brink producten, Brink heeft meerdere luchtverwarmers: Elan 2.0, Elan 4 en de Allure.

Wilt u meer weten ? Neem contact met ons op via de knop Contact

Media

Een warmtepomp is een apparaat dat energie verplaatst, in dit geval in de vorm van 'warmte': energie wordt 'verpompt' van de plaats waar het beschikbaar is naar een plaats waar deze gewenst is. De pomp die dit doet is geen 'pomp' zoals u die waarschijnlijk in gedachten heeft maar een apparaat dat bestaat uit verschillende componenten: compressor, verdamper, condensor, expansieventiel en een koelmiddel. Deze componenten samen bieden de mogelijkheid om op een bepaalde plaats warmte (energie) te ontrekken en deze op een andere plaats af te geven. De werking van een warmtepomp is dan ook wel vergelijkbaar met de werking van een koelkast. Aan de levensmiddelen in de koelkast wordt warmte onttrokken, zodat deze producten worden gekoeld. De onttrokken warmte wordt, met behulp van een koudemiddel, aan de achterkant van de koelkast (die zwarte buisjesconstructie) afgevoerd naar de omgevingslucht.

Apparatenlijst en subsidiebedrag
Om een keuze te maken is door de overheid een Apparatenlijst warmtepompen opgesteld. De warmtepompen op de lijst zijn apparaten die in aanmerking komen voor subsidie. Die lijst wordt continue aangevuld met nieuwe merken en types. Dit gebeurt na controle en goedkeuring van nieuw gemelde apparaten door de RVO. Hierin staat ook het subsidiebedrag per apparaat.

De hoogte van het subsidiebedrag is afhankelijk van het soort apparaat en de energieprestatie. Voor warmtepompen ligt deze indicatief tussen de € 500 en € 2.500.

Enkele voorbeelden: **

Warmtepompboiler voor tapwater : 500 euro**
lucht/water warmtepomp van 8 kW: 2300 euro**
brine/water warmtepomp van 8 kW: 2800 euro**
**Zie de apparatenlijsten bij RVO.

RVO-Lijst warmtepompen subsidie, klik hier

Toekomst warmtepomp
Vast staat, dat voor een nieuwbouwwoning een warmtepomp, werkend met energie uit de bodem, vandaag de dag de beste keuze is om uw woning te verwarmen. Ten opzichte van een HR -CV – Ketel gaat u meteen vanaf de eerste dag minder energiekosten betalen. Als u een "oude" bestaande woning heeft, dient u eerst de woning zelf aan te pakken m.b.t. bijvoorbeeld spouwmuurisolatie en vloerisolatie. Pas daarna, als u ook het afgiftesysteem naar "laag temperatuur" brengt, heeft een warmtepomp zin in een bestaande woning.

Voor een echte goede en zuinige installatie is het wel belangrijk dat 4 componenten goed op elkaar zijn afgesteld:

BRON – WARMTEPOMP – AFGIFTESYSTEEM – WONING.

Kijk hier voor meer info over de werking van warmtepompen

Wilt u meer weten ? Neem contact met ons op via de knop Contact