Warmtepomp

Een warmtepomp is een apparaat dat energie verplaatst, in dit geval in de vorm van 'warmte': energie wordt 'verpompt' van de plaats waar het beschikbaar is naar een plaats waar deze gewenst is. De pomp die dit doet is geen 'pomp' zoals u die waarschijnlijk in gedachten heeft maar een apparaat dat bestaat uit verschillende componenten: compressor, verdamper, condensor, expansieventiel en een koelmiddel. Deze componenten samen bieden de mogelijkheid om op een bepaalde plaats warmte (energie) te ontrekken en deze op een andere plaats af te geven. De werking van een warmtepomp is dan ook wel vergelijkbaar met de werking van een koelkast. Aan de levensmiddelen in de koelkast wordt warmte onttrokken, zodat deze producten worden gekoeld. De onttrokken warmte wordt, met behulp van een koudemiddel, aan de achterkant van de koelkast (die zwarte buisjesconstructie) afgevoerd naar de omgevingslucht.

Apparatenlijst en subsidiebedrag
Om een keuze te maken is door de overheid een Apparatenlijst warmtepompen opgesteld. De warmtepompen op de lijst zijn apparaten die in aanmerking komen voor subsidie. Die lijst wordt continue aangevuld met nieuwe merken en types. Dit gebeurt na controle en goedkeuring van nieuw gemelde apparaten door de RVO. Hierin staat ook het subsidiebedrag per apparaat.

De hoogte van het subsidiebedrag is afhankelijk van het soort apparaat en de energieprestatie. Voor warmtepompen ligt deze indicatief tussen de € 500 en € 2.500.

Enkele voorbeelden: **

Warmtepompboiler voor tapwater : 500 euro**
lucht/water warmtepomp van 8 kW: 2300 euro**
brine/water warmtepomp van 8 kW: 2800 euro**
**Zie de apparatenlijsten bij RVO.

RVO-Lijst warmtepompen subsidie, klik hier

Toekomst warmtepomp
Vast staat, dat voor een nieuwbouwwoning een warmtepomp, werkend met energie uit de bodem, vandaag de dag de beste keuze is om uw woning te verwarmen. Ten opzichte van een HR -CV – Ketel gaat u meteen vanaf de eerste dag minder energiekosten betalen. Als u een "oude" bestaande woning heeft, dient u eerst de woning zelf aan te pakken m.b.t. bijvoorbeeld spouwmuurisolatie en vloerisolatie. Pas daarna, als u ook het afgiftesysteem naar "laag temperatuur" brengt, heeft een warmtepomp zin in een bestaande woning.

Voor een echte goede en zuinige installatie is het wel belangrijk dat 4 componenten goed op elkaar zijn afgesteld:

BRON – WARMTEPOMP – AFGIFTESYSTEEM – WONING.

Kijk hier voor meer info over de werking van warmtepompen

Wilt u meer weten ? Neem contact met ons op via de knop Contact